Prezent z przepisami świątecznymi
fot. nadesłane
  Święta to wyjątkowy czas, kiedy swoją radością powinniśmy się dzielić z innymi.
 REKLAMA
  
	W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście.
 
Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście i zdrowie przez cały rok.
 
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną).
 
Ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem.
 
 
A poza tym kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia.
 
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.
 
Zgodnie z Polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych.
 
Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach nie jest nakazany. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce”.
 
Oto propozycje na świąteczne potrawy wigilijne. Same sprawdzone, smaczne i proste receptury. Coraz więcej osób z powodu braku czasu korzysta z pomocy stoisk gastronomicznych supermarketów oraz z firm cateringowych, by zapewnić na świątecznym stole wiele atrakcyjnych potraw.
 
Nie chcę Cię straszyć, ale:
 
 
Samodzielnie przygotowane posiłki nie tracą wartości odżywczych.
 
Zdrowe posiłki nie muszą być wcale trudne, a wspólne przygotowywanie posiłków konsoliduje rodzinę i sprawia wiele radości.
 
 
 
 
 
  
 
 
 
Rozcięte mięso wypełnić śliwkami lub morelami i zwinąć cienkim sznurkiem lub połączyć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej ze stron na oliwie z oliwek po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę owoców wrzucić do naczynia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez 50-60 min, co 20 minut podlewając wywarem.
 
 
 
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
 
www.strelmedica.pl
  Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście i zdrowie przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną).
Ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem.
A poza tym kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia.
Na Śląsku potrawami wigilijnymi są moczka i makówki.
Zgodnie z Polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych.
Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym, mimo że w wielu wyznaniach nie jest nakazany. Biskupi łacińscy zachęcają do zachowania tego zwyczaju „ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce”.
Oto propozycje na świąteczne potrawy wigilijne. Same sprawdzone, smaczne i proste receptury. Coraz więcej osób z powodu braku czasu korzysta z pomocy stoisk gastronomicznych supermarketów oraz z firm cateringowych, by zapewnić na świątecznym stole wiele atrakcyjnych potraw.
Nie chcę Cię straszyć, ale:
- Produkty odgrzewane w mikrofalówkach,
 - Produkty przygotowane wiele godzin przed spożyciem - np przez firmy cateringowe
 
Samodzielnie przygotowane posiłki nie tracą wartości odżywczych.
Zdrowe posiłki nie muszą być wcale trudne, a wspólne przygotowywanie posiłków konsoliduje rodzinę i sprawia wiele radości.
- Zakwas z czerwonych buraków na świąteczny barszcz 
- duże naczynie szklane – 3 litrowe
 - 2-3 kg buraków
 - 2-2.5 litrów wody
 - główka czosnku
 - kromka razowego chleba na zakwasie (pieczywo przyspiesza proces fermentacji)
 - 2- 3 ziarnka ziela i 2 listki laurowe (opcjonalnie)
 - 1 łyżka soli na litr wody
 
 
- Jajka faszerowane 
- pieczarki – 120g
 - jajka – 3-4 sztuki
 - pęczek pietruszki
 - masło klarowane – 1 łyżka
 - otręby owsiane – ok. 3 łyżek
 
 
- Sałatka ziemniaczana 
- ziemniaki – 4-5 mniejszych sztuk
 - jaja kurze – 3-4 sztuki
 - ogórki kiszone – 3-4 sztuki
 - rzodkiewka – ½ pęczka
 - szalotka, szczypiorek do posypania
 - oliwa – 2 łyżki
 
 
- Śledzie pod pierzynką z buraczkami 
- 5-6 filetów śledziowych
 - 1 ugotowany batat
 - 3 ugotowane buraczki
 - 1 duża cebula
 - majonez wegański
 - 4 jajka ugotowane
 - pieprz
 - 1 szklanka oliwek
 - szczypiorek
 
 
- Dorsz w galarecie 
- 1 dorsz o wadze 1,5 kg,
 - 1 marchewka,
 - 2 pietruszki
 - kawałek pora
 - ¼ selera
 - 2 średnie cebule,
 - 3 łyżki oliwy lub masła,
 - 10 kulek ziela angielskiego,
 - 4 listki laurowe,
 - sok z 1 cytryny,
 - sól, czarny pieprz,
 - natka pietruszki
 - papryczka chilli
 - ½ łyżeczki miodu,
 - agar-agar w ilości odpowiedniej na 1 litr płynu
 - kilka ugotowanych jajeczek przepiórczych (opcjonalnie)
 
 
- Ryba po grecku 
- dorsz – 2 filety
 - marchew – 2-3 małe sztuki
 - pietruszka, korzeń – 1 sztuka
 - seler korzeniowy – 1 plaster
 - masło klarowane – 1 łyżka
 - oliwa z oliwek – 1 łyżka
 - cebula – 1/2 sztuki
 - passata pomidorowa
 
 
- Pierogi z kapustą i soczewicą 
- 200g czerwonej soczewicy
 - 400g kiszonej kapusty
 - pieprz
 - ziele angielskie
 - listek laurowy
 - Kminek
 -  Ciasto: 
- 500g mąki gryczanej lub orkiszowej
 - 1 jajko lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 - ciepła woda
 - 1 łyżka oliwy
 - szczypta soli
 
 
 
- Gołąbki z kaszą i czerwoną soczewicą 
- 8-10 liści włoskiej kapusty
 - 1 szklanka suchej kaszy do wyboru: gryczanej, jaglanej, lub jęczmiennej
 - 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
 - 1 cebula
 - 1 marchewka
 - kawałek pora
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 liście laurowe
 - 3 ziela angielskie
 - 1/2 łyżeczki majeranku
 - 1/2 łyżeczki cząbru
 - pęczek zielonej pietruszki lub koperku
 - sól, pieprz
 - 3-4 łyżki oliwy
 - około 1 szklanki bulionu warzywnego
 - zielona natka pietruszki
 
 
- Pierś z indyka nadziewana śliwkami 
- mięso z piersi indyka bez skóry – ok. 500g
 - śliwki suszone
 - ząbek czosnku
 - oliwa z oliwek – 2 łyżki
 - wywar warzywny
 
 
Rozcięte mięso wypełnić śliwkami lub morelami i zwinąć cienkim sznurkiem lub połączyć wykałaczkami. Lekko podsmażyć z każdej ze stron na oliwie z oliwek po czym umieścić w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (resztę owoców wrzucić do naczynia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez 50-60 min, co 20 minut podlewając wywarem.
- Świąteczny pieczony omlet z gruszkami i cynamonem 
- 4 gruszki
 - 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
 - 3/4 szklanki mleka owsianego (lub innego napoju roślinnego)
 - 3 jajka
 - 1 czubata łyżka cynamonu
 - 1 łyżka miodu
 - 1 łyżka masła klarowanego
 
 
- Piernikowe niespodzianki 
- 1szklanka dozwolonych orzechów (np. laskowe, włoskie, migdały, nerkowce)
 - ¾ szklanki daktyli
 - ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
 - ½ łyżeczki cynamonu
 - ½ łyżeczki skórki otartej ze świeżej pomarańczy
 - łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
 - szczypta soli morskiej
 - do obtoczenia: część zmiksowanych orzechów, wiórki kokosowe, cynamon, kakao, karob (do wyboru)
 
 
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
 
 
 
 
 
 



